25 feb. 2011

Eftermiddagskaffet



Mumma kardemummabullarna bakade vi efter receptet i kokboken Under valnötsträdet, av Anna Bergenström och Fanny Bergenström. 

CA 20 GODA BULLAR
125 g smör
3 dl mjölk
25 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 msk grovmalen kardemumma
ca 7 1/2 dl vetemjöl

FYLLNING
1 msk malen kardemumma (eller mer)
75g rumsvarmt smör
5 msk socker + lite vanijsocker

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken,
låt det bli fingervarmt. Smula jästen i en bunke 
och rör ut jästen med lite den ljumma mjölken,
tillsätt därpå resten ut av mjölken, salt, socker 
och kardemumman. Blanda successivt ner mjölet, 
arbeta degen under tiden med en trägaffel
och nöj dig när degen precis släpper från bunkens 
kanter. Låt degen jäsa drygt en timma. Rör under
tiden ihop fyllningen.
   Värm ugnen till 225°. Vält ut degen på mjölat 
bakbord, dela den på två och kavla försiktigt ut 
varje bit till en rektangel. Smeta på fyllningen 
och rulla ihop degen som en rulltårta. Skär 5 cm 
tjocka bitar, tryck till på mitten av bullarna, 
med exempelvis ett finger, så att det blir en fördjupning.
Jäs dem en liten stund (ca 15 min) på plåten,
pensla sedan med ägg och strö över socker och malen 
kardemumma. Grädda 12-15 min tills bullarna har fått
vacker färg.

Vår glutenfria variant bakades efter samma recept, fast med glutenfritt mjöl. Då vi märkt att de glutenfria degarna bara vill jäsa en gång klickade vi ut degen direkt och gjorde bullar efter hallongrotteprincipen. Även dessa blev mycket goda.

Inga kommentarer: