21 mars 2011

Bläckfiskbestyr





















Gårdagen bjöd inte bara på bullbak och baguetter vi hann även med en härlig tapasmiddag där huvudnummret bestod av dessa läckra friterade bläckfiskringar. Inga halvfabrikat här inte bara äkta vara. 
På söndagar är traditionen nu mera att överträffa oss själva med en storslagen middag med inspiration från världens olika hörn, allt för att fira att ett nytt avsnitt av solsidan ska avnjutas kl 20.00. Middagen planeras och spånas på hela veckan, allt ska lagas och stå klart på bordet i god tid innan det drar igång... Har vi då någon gång INTE stått i köket tio i åtta söndag kväll med svetten lackandes och kastrullerna kokandes? Igår tog vi till en nödlösning då klockan närmade sig åtta och vi precis stod inför det mycket kritiska momentet av att börja fritera: tv4play. I lugn och ro kunde vi då istället, mätta och belåtna, slå oss ner en timme senare framför tven. Det var helt klart värt ett lite suddigare finalavsnitt för dessa välfriterade ringar. 



FRITERADE BLÄCKFISKRINGAR Á LA SURDEGSFAMILJEN, 3P


2 bläckfiskfiléer (finns att köpa frysta 5 bläckfiskar per påse hos fiskebröderna) 
mjöl (glutenfritt funkar också)
ströbröd (vi hade ett lite grövre hemmagjort glutenfritt...fin krisp)
salt och peppar
olja till fritering (2.5 dl majsolja + 2.5 dl rapsolja)


Skär bläckfiskfiléerna i halvcentimeter tjocka skivor/ringar. 
Låt ringarna ligga lite och vattna av på hushållpapper ifall de är blöta.
Blanda mjöl, ströbröd och kryddor i en plastpåse/fryspåse,
lägg i bläckfiskringarna skaka om.
Värm frityr oljan till 180°, fritera tills ringarna är gyllenbruna. 
Var inte rädd för att låta dem få mycket färg då blir de krispiga och goda.

J&S

Inga kommentarer: