17 mars 2011

I fädernes fotspår...Småländsk ostkaka försök 1






Hade inte vågat drömma om att det skulle gå smärtfritt än mindre att det skulle bli den godaste ostkaka jag någonsin ätit...

Det började med en tanke om att Måns matarv, dels från Skåne och dels från Småland skulle finnas representerat på något sätt på bjudningen efter dopet. 
Martins mamma och pappa ville gärna leverera spettekakan. När jag lade fram förslaget om att man kanske skulle kunna baka en ostkaka för min pappa påbörjades genast mycket djupgående efterforskning på ämnet. Recept och ingredienser har studerats och ostkakeformar av rätt storlek, material och dignitet har letats och jämförts. På Ostkakans Vänners hemsida hittade vi vinnarreceptet från 2009 års Ostkake-SM. Receptet skulle passa perfekt i pappas största ostkakeform i vacker koppar och efter en tur till Vimmerby var en mer pk aluminiuminsatts till denna form också införskaffad. Idag provbakades den första ostkakan i köket i Kvarnbyn. Den slutliga ostkakan kommer att vara efter receptet på 10 liter mjölk, idag bakades det dock bara på 3. 

Det är underbart att baka något man inte tror sig kunna baka, lite som att överaska sig själv, ostkaka var definitivt något sådant fram till idag. Vi har alltid ätit ostkaka i vår familj, hos farmor fanns det ostkaka vid varje högtid och gärna även lite när som helst man fick tillfälle. Självklart serverades den med lättvispad grädde och inlagda klarbär. Det var alltid fantastiskt gott men det var aldrig hembakt ostkaka.....varför? Förmodligen för att Vimmerby ligger alldeles för nära Frödinge och för att ingen som kan köpa en god ostkaka behöver besvära sig med att baka en....förutom pappa, bara för att man måste testa och för att man råkar äga en fantastiskt vacker ostkakeform i vackraste koppar....och så bra det blev. Tack pappa! 

J

2009 års vinnarostkaka
Sten Rommedahls recept som han vann Ostkake-SM 2009

Till 3 liter behöver man:
10 liter mjölk (gärna gameldags fet härlig mjölk)
10 ägg
1 liter grädde
2 msk ostlöpe
9 msk mjöl
1,5 hg skållad och hackad sötmandel
10 bittermandlar
3 dl socker

Värm mjölken till 39 grader. Spar cirka en halvliter som ihop med 7 msk mjöl innan det slås i, tillsammans med 2 msk ostlöpe. Låt det stå under en handduk till det har löpnat. Ta bort vasslen. Vispa äggen med grädden och 2 msk mjöl samt socker och mandel. Blanda med äggsmeten. Bakas i ugnen på 200 grader i cirka en timme och en kvart.

Idag bakade vi som sagt bara på 3 liter mjölk och vi råkade blanda i de 3dl grädde som egentligen skulle vispas med äggen redan innan löpningen...sen tillsatte vi självklart 3 dl även till äggen. Funkade utmärkt men vi blev utan grädde till den färdiga ostkakan dock.


Inga kommentarer: