8 apr. 2011

Surdegsknäcke


Det här med hembakt knäckebrödet var ju inte så krångligt trots allt. Helt overkligt gott blev det också. Kommer nog aldrig vilja köpa knäckebröd igen.
Receptet kommer från Pain de Martins bok Surdegsbröd men jag försköt tiderna så att det skulle passa Måns tider...vilket det ändå inte gjorde så degen fick jäsa länge länge. Längre jästid betyder surare bröd...ännu godare då. Jag började med att röra ihop degen när måns låg och sov vid två tiden på dagen sen satta jag bunken i skafferiet och lät den kalljäsa till kvällen. Från ca kl 20 stod den alltså och jäste i rumstemperatur. På morgonen började jag baka första plåten kl 10, sen vaknade Måns. Andra plåten kanske kom i ugnen vid 12 tiden när Måns var mätt och glad efter lunchen. Sista två plåtarna kom inte i ugnen förän kl 14 med deg som då jäst totalt i 24 timmar. Men så blev sista plåtarna också godast. Som en bonus doftade lägenheten av Amandas och Marcos maskroshonung hela dagen.



FANTASTISKT SURT OCH GOTT KNÄCKEBRÖD
Dag 1, kväll eller när helst du behagar
1 dl rågsurdeg

2 dl vatten
4 dl rågmjöl
3 dl vetemjöl....(här ersatte jag med samsikt från Vänga)
1/2 - 1 msk maskroshonung (den som inte har någon 
maskroshonung får helt enkelt beställa en burk av Amanda)
1 tsk salt


Dag 2, morgon eller när du råkar få en lucka
Valfria kryddor. Här testade jag rosmarin på första plåten 
men kom sen fram till att det var lite fint pudrad samsikt 
jag kände mest för den här gången.
Sätt ugnen på 200 grader med en plåt i mitten. Jag körde 
plåt 2-4 på varmluft vilket gjorde knäcket ännu knaprigare) 
Ta upp degen på rikligt mjölat bakbord och dela i fyra bitar. 
Knåda ihop en av bitarna till en boll. Här kan det vara kletigt,
då behövs det behövs det knådas in lite mer mjöl.
Platta ut bollen förhand lite och kavla sedan så att det närmar 
sig formen av en plåt. Vänd ofta under kavling och på med massa 
mjöl så att degen inte fastnar i bordet.Lyft över degen innan den 
blir för tunn till ett bakplåtspapper och kavla ytterligare tills 
pappret nästan täcks, ju tunnare desto godare. 
Spreja eller pensla lite vatten och strö över kryddor eller bara 
lite mjöl. Nagga degen och skär i önskade former. 
Låt bakplåtspappret glida över på den heta plåten. Baka av i 
ca 10 minuter, men titta på bröden hela tiden (om du kan, 
ibland måste man ju också titta till sitt barn..då kan man behöva 
slänga en del knäckebröd) Men var inte rädd för kavla tunt och 
grädda hårt.. det blir ju så gott och knaprigt då.


"DET KRÄVS STARKA TÄNDER TILL HÅRT BRÖD" (italienskt ordspråk)


Nördigt men härligt




Okej, för en vecka sedan skrattade vi åt Pain de Martins inlägg om den nya tidningen life style tidningen Drömbröd (visade i och för sig visade sig vara ett aprilskämt)...."haha vem går och köper en tidning om bröd, töntigt" Några dagar senare bara "råkar" vi plocka upp tidningen Baka (av Mat & Vänner) i tidningsstället på Coop. Nördigt, men den såg ju så förföriskt snygg ut, det gick inte att motstå den, ner i korgen, 60 spänn, inga problem. Nu sitter jag här och fyller i en helårsprenumeration....hur nördigt som helst och väldigt väldigt härligt.

5 apr. 2011

Dinkelbullar med stora hål i.

  
                                                                                        

4 apr. 2011

födelsedagstur i aprildimma





Efter att ha vakat in en viss födelsedag på födelsedagsafton med 7-rätters och goda drycker togs själva dagen med ro. En tur till Särö Västerskog stod på önskelistan och så blev det. Surdegsbaguetterna var smörade, kaffet starkt och chokladen varm, det ända som kunde tyckas saknas var solen. Tur då att aprildimma också är förföriskt vackert över ett stilla hav. Att vi gick fel, missade Särö västerskogs vackraste stränder och fick vandra i en hel del gegga klegga gjorde inte heller någon direkt skada. Vi blir ju bara tvungna att komma tillbaka. Vilken tur. Väl hemma igen avslutades kvällen med den oslagbara desserten hemmagjord grapefruktsorbet i ett skumbad av rosa champagne dagen till ära av äkta vara.

J


                                                  ''

3 apr. 2011

Födelsedagsbaguetter




Medan baguetterna jäste fick vi ta en fika i Guldhedensvattentorn. Vilken surrealistisk upplevlse, mycket festligt, lite sunkigt och retro så det förslog. Synd bara att dimman låg tjock över hela staden när vi var där.

Festligare frukost


2 apr. 2011

Honungssur och frukostlycka

Hur underbart är det inte att vakna till en lördagsmorgon med surdegsbröd. Gårdagens honungssur bakades igår eftermiddag ut till två små fina bröd. Det ena fick följa med på middagsbjudning och det andra förgyllde frukosten idag. 

1 apr. 2011

En fredag i regniga Göteborg

Surdegsarna i nya kostymer. Dymon går het där hemma.


Idag bakar vi honungsbrödet. Igen. Favorit i repris.


Och medan det jäser får vi äta en andra frukost på Alvar och Ivar.