16 mars 2011

Sura solskensbaguetter


2 GODA BAGUETTER

kväll, fördeg
1 dl rågsurdeg
1 dl kallt vatten
1 dl rågmjöl


morgon
fördegen
2,5 dl ljummet vatten
7 dl samsikt från Venga alt. vetemjöl
1, 5 tsk salt

Blanda fördegen på kvällen, täck med plast och förvara i rumstemp.
På morgonen tar du fram hushållsmaskinen och häller i gårdagens
deg, samt vattnet och mjölet lite eftersom. Kör maskinen i ett par
minuter, tillsätt salt och blanda vidare ytterligare några minuter.
Om degen är blank och precis släpper från kanterna så lägg en
handduk över bunken och låt jäsa i ungefär fyra timmar. Vält ut
degen på mjölat bord, mjöla och dela degen på två utan att arbeta
den. Forma till baguetter och lyft försiktigt över dem till en plåt
eller baguetteplåt. Jäs bröden en stund, en timma kanske och värm
under tiden ugnen till 250°. Grädda baguetterna i ca 20 minuter
och sänk teperaturen till 200° efter 5 minuter.

Inga kommentarer: