6 maj 2011

Uppståndelsen

Nangiala? Nej Kvarnbyn
En månads konvalescens....nu får det väl räcka med sjukdomar och förkylningar hit och tredagarsfeber dit. Surdegsfamiljen lovar dyrt och heligt att rycka upp sig och börja baka och blogga igen. Förutom att varit sjuka har alla surdegsfamiljens medlemmar har gått och blivit resandefolk. Siri har tagit sin kappsäck och rest hela vägen över atlanten för att jobba som aupair några månader i San Francisco. Undra månne om hon hittar några surdegar på den nya kontinenten. Den lilla resandefamiljen Måns Martin och jag befinner sig dock bara ett stenkast från stadsgränsen men i en hel annan värld nämligen i Mölndal....snart gör även surdegarna det (tur) Fasadrenoveringarna på Dalheimersgatan fick oss att emigrera till barndomens gula hus och gröna trädgård. Inte så dumt alls då körsbärsträden blommar och trädgårdslanden ska grävas. Snart ska det även bakas surdeg i barndomsköket. 


Brödbak på verandan - bra utsikt över måns i vagnen

Trots sjukdom och krämpor har det ändå bakats lite om än inte skrivits om det. En veckas besök i Umeå innan Siri for resulterade bland annat i ett fantastiskt surdegsbullbak, rullrån, vackra småbaguetter och Siris berömda Tart Tatine. Surdegsbullarna blev fantastiska, jag säger bara - våga baka surdegsbullar!!!!!
Fantastiskt fina, saftiga och sega vridna kademummabullar efter farmor Elviras maner blev det, snart ska dessa ljuvliga bullar bakas igen. 

I brist på surdegarna som blev kvar där hemma (men på väg hit denna kväll) har det även bakats lite fusksurdegsbröd, en nödlösning då surdegen saknas, ett mycket bra recept att ha i bakfickan 


NÖDBRÖD
dag 1 
4 dl vatten
en nypa jäst (ca 10 g)
9 dl rågsikt
lite salt 


Rör ihop på kvällen och låt stå över natten.
Dag 2 på morgonen hälls den lösa degen ut
på ett rejält mjölat bakbord och dras ut till en 
långsträckt rektangel som sedan kan vikas och 
skäras i bitar. Baka i varm ugn 275 grader i 
ca 10 minuter tills bullarna fått ordentligt med färg



BULLARNA BULLAR UNDERBARA BULLAR
Detta recept kommer prövas igen och utvecklas men funkar utmärkt att baka som det är. Denna gång satte vi degen på morgonen lät den jäsa hela dagen och bakade ut bullarna till kvällen, funkade även om bullarna inte höjde sig speciellt under sista jäsningen. Efterforskningen innan bakning visade att vissa jäser bara själva degen andra jäser både deg och bullar och vissa bakar ut bullarna direkt då degen är klar...vi jäste både deg och bullar.
Surdegsbullar
surdeggrund som stått från kvällen innan (1 dl surdeg+1dl vatten+1dl vetemjöl)
5 dl mjölk
2 dl socker
lite salt (typ 1/2 tsk)
1 tsk kardemumma
ca 14 dl vetemjöl (känn efter, gör inte degen för hård)
120 gram smör
1 ägg till pensling
Pärlsocker
Fyllning:
Smör
Kardemumma eller kanel eller den fyllning du föredrar
Socker

Kör degen i degblandare va 7-10 minuter. Jäs till dubbelstorlek 
(lyckades inte riktigt i vårt fall men bullarna blev bra ändå)
Kavla ut, fyll och Vrid.
Baka i på het plåt i het ugn (250 grader) tills de fått ordentligt med färg ca 10 min




RULLRÅN
Hittade ett lånat rullrånsjärn i köket på Ersboda och blev tvungna att testa det. Blev fantastisk spröda små konstverk. Gamalt vackert rullrånjärn sökes nu med ljus och lyckta. 


rullrånjärn

4 kommentarer:

b i s y s s l a r n a sa...

antligen ar ni tillbaka! jag har langtat efter er.
har svarmar bina for fullt samtidigt som acaciahonungen stadigt fylls pa i skattladorna. det ar bara att jobba pa och hoppas pa det basta.
kram till er allihop!

Ida sa...

Ja! Surdegsfamiljen är tillbaka! Som jag väntat å längtat!

siri sa...

Å, vad underbart! Jag ska försöka bidra med någonting härifrån.. hoppas allt är bra med er!
Jag hoppas att vi kan skypa snart, även fast det är svårt att hitta luckor med tanke på tidsskillnaderna.
Puss

Robert o familjen sa...

Tack för härlig lunch idag! Vi kan bara bekräfta de förföriska bilderna - trädgården är precis så fin som den ser ut. Och brödet var fantastiskt! Och "kulturen" överlevde bilresan utan några incidenter - skall funderas lite över vad som blir premiärbaket!
Kramar!