31 mars 2011

Vimpelworkshop och väggkonst





30 mars 2011

Ode till ett citronträd

Tre små solar har hängt i vårt fönster sedan citronträdet flyttade in. Första veckan överraskade hon oss med att fylla hela lägenheten med söt citrondoft. Översållad med små vita blommor stod hon där i söderfönstret och log mot snöslasket utanför. Martin penslade och penslade som en annan humla om kvällarna, här ska bli citroner....och det blev det. Små små gröna skott tittade snart fram på var och varannan gren...stor uppståndelse, hur skulle vi nu få dem att växa? Dagen då den sista marssnön föll tog vi mod till oss och skördade två av de tre stora citronerna för att ge plats och kraft åt de små nykomlingarna. Vad var då ett öde värt dessa två vackert gula läckerheter? Frukterna delades och den ljusa saften pressades ur skalen. I en stor bunke blandade vi vitt och luftigt skum av vitaste vita och en kylig lag av sötaste söta med citronernas syrliga saft. Medan graderna sjönk i bunken smälte snön på gatan, vi väntade. Inte idag men kanske i morgon. Vi rörde och rörde och på måndagen mixade vi. 

Vi hade gjort den ljuvaste, mest silkeslena och alldeles himmelskt läskande citronsorbet du kan tänka dig. Tack kära citronträd för din fina frukt.



29 mars 2011

Tema - ta till vara-



                                                            EN DRÖS TORRA SKIVOR AV SURDEGSBAGUETTE 
                                                            BLEV TILL EN LYXFRUKOST.                                 



                                            Sura riddare med honung och kanel.



                                             Surdegstartine med chokladcréme.


                          SMÅ SMULOR ÄR OCKSÅ BRÖD.

28 mars 2011

En bit liten ost



I går kväll fick vi provsmaka Grana Padanon som Amanda hade med sig från Italien. Surdegsbröd+honung+ost = Kärlek.

24 mars 2011

Amandas bröd


Det vackraste av bröd. Sött och surt. 

Ett surdegsbröd bakat på den härligaste honung. Strax söder om Milano, på de sköna gröna kullarna i Calhgera Valverde, har Marco och Amandas bifamiljer framställt den ljuvliga honungen med smak av maskros och kastanj.


22 mars 2011

Var dag har sin deg, morgondagen den har fyra.


Giv oss imorgon vårt dagliga bröd. Vi skall baka till sonen, fadern och den heliga familjen. 

Davidmjölnares vita guld


Vi bakar och bakar på Vängas vita guld. Aldrig har degtrådarna varit så långa och livet i burkarna så bubbland. Sagan om Davidmjölnare ska snart berättas.

21 mars 2011

Bläckfiskbestyr





















Gårdagen bjöd inte bara på bullbak och baguetter vi hann även med en härlig tapasmiddag där huvudnummret bestod av dessa läckra friterade bläckfiskringar. Inga halvfabrikat här inte bara äkta vara. 
På söndagar är traditionen nu mera att överträffa oss själva med en storslagen middag med inspiration från världens olika hörn, allt för att fira att ett nytt avsnitt av solsidan ska avnjutas kl 20.00. Middagen planeras och spånas på hela veckan, allt ska lagas och stå klart på bordet i god tid innan det drar igång... Har vi då någon gång INTE stått i köket tio i åtta söndag kväll med svetten lackandes och kastrullerna kokandes? Igår tog vi till en nödlösning då klockan närmade sig åtta och vi precis stod inför det mycket kritiska momentet av att börja fritera: tv4play. I lugn och ro kunde vi då istället, mätta och belåtna, slå oss ner en timme senare framför tven. Det var helt klart värt ett lite suddigare finalavsnitt för dessa välfriterade ringar. 



FRITERADE BLÄCKFISKRINGAR Á LA SURDEGSFAMILJEN, 3P


2 bläckfiskfiléer (finns att köpa frysta 5 bläckfiskar per påse hos fiskebröderna) 
mjöl (glutenfritt funkar också)
ströbröd (vi hade ett lite grövre hemmagjort glutenfritt...fin krisp)
salt och peppar
olja till fritering (2.5 dl majsolja + 2.5 dl rapsolja)


Skär bläckfiskfiléerna i halvcentimeter tjocka skivor/ringar. 
Låt ringarna ligga lite och vattna av på hushållpapper ifall de är blöta.
Blanda mjöl, ströbröd och kryddor i en plastpåse/fryspåse,
lägg i bläckfiskringarna skaka om.
Värm frityr oljan till 180°, fritera tills ringarna är gyllenbruna. 
Var inte rädd för att låta dem få mycket färg då blir de krispiga och goda.

J&S

Bullbak




Söndagen förgylldes också med något mindre omsorjsfullt utbakade med ack så goda vegabullar. Bådar gott inför veckans bästa stunder: elvakaffet.


Den sura vetedegen väller ut ur bunken. Ett vinnande koncept. Med risk för att bli tjatig - även detta blev baguetter. Vi har med spänning följt händelseutvecklingen i degbunken sedan igår kväll. Vetesurdegen kräver uppmärksamhet och silkesvantar. 

19 mars 2011

Bara baguetter

Nu bunkras det baguetter till den stora dagen

18 mars 2011

Mars mars måne...

























Så typiskt, bara för att man börjar få upp hoppet så slår marsvädret till och begraver de små stackars snödropparna i nysnö. Tröstar mig själv med att dricka en kopp kaffe i min ny glada kaffekopp från Vimmerby (en förtidig födelsedagspresent från pappa) samt sätt en fördeg till lite fler baguetter på rågsur och Vängamjöl som kan bakas i kväll när Siri kommer tillbaka från Kinnekulle. Ska bara hitta en riktigt varm plats för degen att vila på....den som ändå hade haft ett badrum med golvvärme, det får bli kökselementet istället. 


J

17 mars 2011

I fädernes fotspår...Småländsk ostkaka försök 1






Hade inte vågat drömma om att det skulle gå smärtfritt än mindre att det skulle bli den godaste ostkaka jag någonsin ätit...

Det började med en tanke om att Måns matarv, dels från Skåne och dels från Småland skulle finnas representerat på något sätt på bjudningen efter dopet. 
Martins mamma och pappa ville gärna leverera spettekakan. När jag lade fram förslaget om att man kanske skulle kunna baka en ostkaka för min pappa påbörjades genast mycket djupgående efterforskning på ämnet. Recept och ingredienser har studerats och ostkakeformar av rätt storlek, material och dignitet har letats och jämförts. På Ostkakans Vänners hemsida hittade vi vinnarreceptet från 2009 års Ostkake-SM. Receptet skulle passa perfekt i pappas största ostkakeform i vacker koppar och efter en tur till Vimmerby var en mer pk aluminiuminsatts till denna form också införskaffad. Idag provbakades den första ostkakan i köket i Kvarnbyn. Den slutliga ostkakan kommer att vara efter receptet på 10 liter mjölk, idag bakades det dock bara på 3. 

Det är underbart att baka något man inte tror sig kunna baka, lite som att överaska sig själv, ostkaka var definitivt något sådant fram till idag. Vi har alltid ätit ostkaka i vår familj, hos farmor fanns det ostkaka vid varje högtid och gärna även lite när som helst man fick tillfälle. Självklart serverades den med lättvispad grädde och inlagda klarbär. Det var alltid fantastiskt gott men det var aldrig hembakt ostkaka.....varför? Förmodligen för att Vimmerby ligger alldeles för nära Frödinge och för att ingen som kan köpa en god ostkaka behöver besvära sig med att baka en....förutom pappa, bara för att man måste testa och för att man råkar äga en fantastiskt vacker ostkakeform i vackraste koppar....och så bra det blev. Tack pappa! 

J

2009 års vinnarostkaka
Sten Rommedahls recept som han vann Ostkake-SM 2009

Till 3 liter behöver man:
10 liter mjölk (gärna gameldags fet härlig mjölk)
10 ägg
1 liter grädde
2 msk ostlöpe
9 msk mjöl
1,5 hg skållad och hackad sötmandel
10 bittermandlar
3 dl socker

Värm mjölken till 39 grader. Spar cirka en halvliter som ihop med 7 msk mjöl innan det slås i, tillsammans med 2 msk ostlöpe. Låt det stå under en handduk till det har löpnat. Ta bort vasslen. Vispa äggen med grädden och 2 msk mjöl samt socker och mandel. Blanda med äggsmeten. Bakas i ugnen på 200 grader i cirka en timme och en kvart.

Idag bakade vi som sagt bara på 3 liter mjölk och vi råkade blanda i de 3dl grädde som egentligen skulle vispas med äggen redan innan löpningen...sen tillsatte vi självklart 3 dl även till äggen. Funkade utmärkt men vi blev utan grädde till den färdiga ostkakan dock.


Nu händer det...

Vårtecken 1


Har ni sätt väderprognosen för perioden 22 mars - 27 mars....
Håll i er, nu händer det, nu kommer den : )

En vällagrad 5-åring som får oss att längta till Vara...




















Gårdagens ost från Linnégatans ostaffär förtjänar helt klart ett eget inlägg. Idag åkte den fram till frukost men egentligen förtjänar den  nog ett lite annat sammanhang med något tyngre smakkompisar än rågflingegröt och en kopp te.

Denna 5-åring matchar nästan (men bara nästan) smakupplevelsen som den 7-åriga västgötakloster skänkte ett sprudlande midsommarfirande för två år sedan. Då var det ett besök i Sivans lilla ostbod på torget i Vara som öppnade dörrarna till osthimlen och det blev en midsommar vi sent glömmer. Skulle ni råka befinna er i närheten av Vara så glöm för alla ostars skull inte att svänga av och ta en tur till torget och Sivansost. Här säljer hon sina vällagrade svenska hårdostar som slår vilka svåruttalade utländska släktingar som helst. Skulle ni missa avtagsvägen till Vara är risken att ni istälet måste betala dyrt på någon av stadens lyxkrogar för att inmundiga dessa läckerbitar.
När ni nu har svängt av och fyllt kassarna med ost på torget i Vara får ni INTE missa att att dricka elvakaffet på det legendariska och anrika  Conditoriet Nordpolen ....måste helt enkelt upplevas. Ett riktigt vattenhål för glutenintoleranta är det också då det finns en uppsjö av kakor helt utan mjöl att festa på. Är det dessutom sommar kan man ha ett riktigt kaffekalas i deras trädgårdservering....å vilka härliga ljumma sommarminnen som nu väcktes...

16 mars 2011

Ordningen är åter


Ordningen är återställd i köket på Dalheimersgatan, Siri är tillbaka och solen skiner. Idag provbakades det inte bara surdegsbaguetter utan det hanns även med kaffe och macka med två sorters getost, päron och fikon/äpplemarmelad i solen utanför Linnés ostaffär. I ostaffären köptes inte bara goda mackor utan även en bit Kronanost med 5 års lagring på nacken, smakade solsken, lycka och något åt grevehållet. Til helgen ska det bakas fler sura baguetter och kanske även något sött. 





Sura solskensbaguetter


2 GODA BAGUETTER

kväll, fördeg
1 dl rågsurdeg
1 dl kallt vatten
1 dl rågmjöl


morgon
fördegen
2,5 dl ljummet vatten
7 dl samsikt från Venga alt. vetemjöl
1, 5 tsk salt

Blanda fördegen på kvällen, täck med plast och förvara i rumstemp.
På morgonen tar du fram hushållsmaskinen och häller i gårdagens
deg, samt vattnet och mjölet lite eftersom. Kör maskinen i ett par
minuter, tillsätt salt och blanda vidare ytterligare några minuter.
Om degen är blank och precis släpper från kanterna så lägg en
handduk över bunken och låt jäsa i ungefär fyra timmar. Vält ut
degen på mjölat bord, mjöla och dela degen på två utan att arbeta
den. Forma till baguetter och lyft försiktigt över dem till en plåt
eller baguetteplåt. Jäs bröden en stund, en timma kanske och värm
under tiden ugnen till 250°. Grädda baguetterna i ca 20 minuter
och sänk teperaturen till 200° efter 5 minuter.

15 mars 2011

B baguetter






















Ikväll blev vi tvungna att baka baguetter på en timma. Var därav en omöjlighet att använda surdeg som ensamt jäsmedel. Skamset fick vi plocka fram jäst ur kylskåpet......kommer inte hända igen. Inga hål, ingen seghet, ingen syra. Kan erkänna att de glutenfria (vänster bild) ändå blev ganska bra och mycket uppskattade. Kanske var hemligheten bakom den glutenfria lyckoträffen: baguettplåten. Imorn blir det i alla fall riktiga baguetter på rågsurdeg som nu står och bubblar i köket.

GLUTENFRIA LYCKADE BAGUETTER


25 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 msk honung
1 tsk salt
2 msk olja
8 dl glutenfritt mjöl
1/2 tsk bakpulver


allt blandas i mixer i ett par minuter. degen ska vara som en sockerkakssmet. 
smeten klickas ut på baguetteplåt, använd bakplåtspapper under. jäs i 40-50 min 
och grädda på 225° till innertemperaturen är 94° ca 20 min.

14 mars 2011

Martin och söndagssemlan

frukt och frön eller kanske kaka i surdegskropp





















Fredagens fördeg förvandlades på lördagen till ett gäng frukt och fröbröd. Först tillsattes ca 2d rågmjöl och 3 del vetemjöl efter det åkte det i lite av varje som skafferiet hade att bjuda på...några sura aprikoser, lite russin, katrinplommon, dadlar (på gränsen till för söta att stoppa i: kakvarning) samt en näve solrosfrön och en näve pumpafrön. Resultatet blev en fin surdegsseg hålig bulle som nästan liknade en förklädd fruktkaka eller kanske en energibar. Inte så dumt att kickstarta med till frukost. Kanske skippar jag dadlarna nästa gång

11 mars 2011

Fredagsmys och surdegsmatning


Försöker klura ut surdegsfamiljen nya rutiner här på Dalheimersgatan. Eftersom Siri nu bakar i köket på Ersboda så har frekvensen av nybakat här hemma i Göteborg gått ner betydligt....från minst en gång om dagen till förhoppningsvis mer än en gång i veckan. Har känt efter hela veckan vilken dag som skulle passa för matning och bakning och kommit fram till att fredag måste vara det ända rätta. När nu inte fredagsafterworken längre tillhör veckans självklara avslutning (efter Måns intåg i våra liv) får surdegarna helt enkelt sätta lite charm på veckans finaldag. Från en jäsningsprocess till en annan.

Så här såg rutinerna ut idag:
Rågsurdegen tog jag 1 dl av och satte en fördeg som jag tänker baka på i morgon. Kvar i burken lämnade jag 1 dl som jag matade med 1dl rågmjöl och 1dl vatten, burken får sedan stå och bubbla till sig med locket lite på sne till i morgon sen åker den tillbaka in i kylen.
Likadant gjorde jag med den glutenfria surdegen. Fördegen matade jag idag med bovetemjöl...en liten nödlösning eftersom det bara fanns en dl kvar i skåpet, vi får se om det funkar.

Av vetesurdegen och Höllvikens rågsiktssur (vår nyaste familjemedlem) sparade jag 1 dl i vardera burk (hällde ut övrigt) och matade med 1 dl mjöl av vardera sort i vardera burk samt 1 dl vatten i varje burk.

8 mars 2011

Glutenfri supersemla













Trött på att aldrig glutenfria bullar jag gör jäser ordentligt gjorde att jag denna gång tog till alla knepen och alla jäshjälpmedel. Ringde till och med experten och svärmor Miriam Karlsson för att inte missa en enda detalj ....det funkade, idag gick allt rätt, vilka supersemelbullar det blev!
75 g smör
2 1/2 dl mjölk + lite kesella
1/2 paket jäst och en klick glutenfri surdeg
1 msk fiberhusk
1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1 msk malen kardemumma (Gärna rågad)
ca 5 dl glutenfri mix
1 tsk bakpulver
Smält smöret eller värm det med mjölken till fingervarmt.
Lös upp jästen och blanda i fiberhusk.
Låt stå och svälla 10-15 min
Blanda salt, socker, kardemumma, mix och bakpulver och ha i det i vätskan.
Arbeta degen ordentligt i maskin till en kletig deg. Klicka ut bullarna direkt på bakplåtspapper. Jäs 45 min. Pensla med uppvispat ägg. Flytta över på varm plåt och grädda i ca 10 min i 190 grader i varmluft.

Surdegssemla



6 mars 2011

Ett vårtecken









































Det behöver inta bara bakas till ett dop det måste ju även bjudas in och bjudas upp. Med inspiration från Amanda vek vi fina gröna inbjudningar och till dessa klipptes blommor. Frodigt grönt och skirt vitt, vilket fint vårtecken det blev...nu ska de snart vara på posten också.

Höllvikssur - rågsurdeg på turné

























Rågsurdegen är på turné i Skåne och idag resulterade detta i ett gästspel i köket hos Miriam och Göran. Söndagsmiddag med Sofias goda fisksoppa kräva ett surdegsbröd. 


På lördag kväll sattes en väldigt lös fördeg på en slatt rågsur, en höft rågsikt samt ca 2 dl vatten. Bunken fick sedan stå lagom varmt över natten.






På söndag morgon syntes fina små bubblor i bunken och nu tillsattes ca 500g änglamarks rågsikt, salt och en sked honung från Petras bin i Limhamn. Degen arbetades ca 5 minuter i degblandaren till en lös men smidig deg och fick sedan jäsa ca 1 timme. Degen häldes sedan direkt på ett mjölat bakplåtspapper och formades till två vridna bagutter som fick jäsa ca en havtimme till. Gräddades sedan i 225 grader tills ytan såg fint gyllene och välgräddad ut.


Miriams fina Kenwood



Strålande god "visessnartigenmiddag"




















Torsdagen bjöd även på en fin fin finalmiddag för Siris gästspel i Göteborg. Menyn bestod av Bläckfisk och musselpasta med smak av citron och persilja, långsamt rostade tomater efter recept ur Oliver timjan och kärlek. Till efterrätt serverades Siris supergoda chokladmousse.


Bläckfisk- och musselpasta


2 bläckfiskfileer
musslor (i vårt fall var de kokta och infrusna från tidigare musselkok)
1 scharlottenlök
2 vitlökar


ett knippe bladpersilja
god ekologisk olivolja (i vårt fall Marcos super goda olivolja)
1 citron
1 vitlök
en skvätt vitt vin


Fräs lök och vitlök i en panna. 
Förbered: hackad persilja, blanda ihop med olja citron och vitlök.
Stek strimlad bläckfisk hastigt 2-3 minuter och blanda sedan i persiljeolja vin och musslor. Avsluta med att blanda i pastan i pannan. Servera direkt.


Chokladmoussen som blivit en favorit på Dalheimersgatan och Siris specialare görs på mörk choklad och smaksätts med en skvätt whisky. Denna kväll gjordes moussen dessutom på choklad smaksatt med cayenpeppar. 

Fina russinbullar i backspegeln



Förra veckan var så fylld av bak- och pysselprojekt att blogandet helt enkelt inte hanns med mellan varven. Dock är allt väl dokumenterat och denna söndag får det bli bloggfestival. 


Halva surdegsfamiljen befinner sig denna helg i Skåneland (Rågsurdegen fick följa med och gästspelar i dag i höllviken) och andra halvan (Siri) lämnade basecamp Göteborg i fredag och kommer närmsta två veckorna blogga från Umeå.


Torsdagens fina russinbullar blev riktigt goda. De bakades på en fördeg av rågsurdeg (ca 1 dl surdeg + 1 1/2 dl rågmjöl + 2 dl vatten) som sattes på onsdag kväll. På torsdag morgon tillsattes rågmjöl, vetemjöl salt och russin och degen fick jäsa till dubbel storlek för att sedan bakas ut till bullar.
Detta blev visst ett recept på en höft eftersom blogboken glömdes i Göteborg, men det var nog också på en höft det bakades...håll till godo så länge....kanske blir det bättre nedtecknat nästa gång...eller.

Macarons, första försöket

























Förra veckans stora utmaning var den lilla macaronen. Vi laddade i flera dagar för att övningsbaka dom små söta underverken (Förhoppningsvis kommer vi servera dem på Måns dop om tre veckor) Vi spånade smaker, funderade på färger, letade mandelkvarnar och osaltad pistagenötter i flera dagar. När onsdagen kom var vi redo. Citron-, mocka-, pistage- och hallonblåbärmacarons skulle det bli. Vi utgick från ett av Leila Lindholms recept på franska macarons som skulle vara lite sega i mitten. Hennes grundrecept delade vi sedan i fyra olika skålar som vi sedan smak- och färgsatte efter eget huvud. Smeten såg strålande ut fram till smaksättningen och vid utsprittsningen började vi misstänka att vi nog skulle få olika resultat på de olika smatsättningarna.....hmmm. 


När plåtarna en efter en var gräddad kände vi oss lika tillplattade som våra maränger såg ut. Citronmacaronen var den som klarade sig bäst, pistagen blev pannkaka och mockamacaronen gav oss först hopp men när den kom ut stor besvikelse. De macarons som vi fick loss från bakplåtspappret och som var någorlunda runda blev ändå hyfsat söta när de väl fyllts med smörkräm och det var ju ändå första försöket. Eftersom vi inte tänker baka med detta recept igen bryr vi oss inte om att lägga ut det, istället tar tjuren vid hornen och bakar marängen på Italienskt vis efter recept från macaronkungen Mattias på Bake My Day ....om si så där två veckor



1 mars 2011

småsura bagels